۱۰ هواپیمای مسافربری برتر تاریخ – قسمت اول

این روزها، ماشین، موتورسیکلت یا دوچرخه شما هرچند لوکس و آخرین مدل باشن، دیگه برای سفرهای دور و دراز کاربرد چندانی ندارن؛ بلکه هواپیماها هستن که در این مواقع حرف اول رو می‌زنن. این روزها هواپیماهای فوق‌العاده‌ای وجود دارن که هر کدوم ویژگی‌های خاص خودشون رو دارن: راحتی سفر، سرعت و لوکس بودن اونها سه تا از معیارهای اصلی خوب بودن اونهاست. ما اینجا با درنظر گرفتن معیارهای مختلف، سعی کردیم شما رو با برترین‌ هواپیماهای مسافربری دنیا آشنا کنیم (البته بعضی از اونها در حال حاضر در حال سرویس دهی نیستن):

 

۱۰- مک دانل داگلاس DC-10

این مدل پهن و جادار که البته کاربرد اصلی اون حمل باره، ظرفیت حمل ۳۸۰ نفر رو هم داره. این هواپیما در ابتدا در سال ۱۹۶۸ ساخته شد و از ۱۹۷۰ در خط‌های هوایی قرار گرفت. چند سال بعد مدل تانکر سوخت این هواپیما هم ساخته شد که در سوختگیری‌های هوایی استفاده می‌شد. از این هواپیما حتی به عنوان بیمارستان هوایی هم استفاده شد. امروزه این هواپیما صرفا در خدمت شرکت‌های حمل و نقله؛ DC-10 پنجاه و دو بار دچار سوانح هوایی از جمله سقوط شد و به همین خاطر سال‌هاست که دیگه برای حمل و نقل مسافر از اون استفاده نمی‌شه. اما ظرفیت بسیار بالاش برای حمل بار و ویژگی‌های فنی منحصر به فردش اون رو در فهرست ۱۰ هواپیمای تجاری برتر جهان قرار داده.

 

 

۹- ایرباس A320

ایرباس A320 یک جت مسافربری تولید شرکت ایرباسه، با ۲۲۰ نفر گنجایش مسافر و توانایی طی کردن بین ۳۱۰۰ تا ۱۲۰۰۰ کیلومتر راه. اولین بار در سال ۱۹۸۷ ساخته شد و شرکت ایرفرانس در سال ۱۹۸۸ از اون استفاده کرد. تکولوژی‌های کنترل هوشمند پرواز اولین بار در این هواپیما به کار گرفته شدن. همچنین توربین‌های مخصوصش باعث شدن بتونه سرعت بالای خودش رو با مصرف سوخت کمتری حفظ کنه و از این نظر جزو هواپیماهای کم هزینه باشه. از زمان ساخت اولیه، ایرباس A320 بارها از نظر فنی ارتقا پیدا کرده از جمله وزن، طراحی کابین خلبان و شکل بال‌هاش. این هواپیما هنوز‌ هم به عنوان یکی از موفق‌ترین هواپیماهای مقرون به صرفه توسط شرکت‌های زیادی به کار گرفته می‌شه.

 

 

۸- ایرباس A330

مدلی نسبت به A320 پهن‌تر، با گنجایش ۳۳۵ مسافر و برد پروازی تا ۱۴۰۰۰ کیلومتر. این هواپیما کاربرد ترابری هم داره و می‌تونه تا ۷۰ تن بار حمل کنه. اولین بار در سال ۱۹۹۲ تولید شد و در سال ۱۹۹۴ وارد خطوط هوایی شد. جزو هواپیماهای مطمئنه و بارها هم طراحی و هم موتورش ارتقا پیدا کردن که بر خلاف مدل قبلی، بیشتر برای پرواز‌های بیزینس کلاس و فرست کلاس کاربرد داشته باشه. برای پرواز با این‌ها پول بیشتری باید پرداخت کنید، اما قطعا ارزشش رو داره. این دو مدل ایرباس که درباره‌شون صحبت شد در کشور ما هم در دسترس هستن.

 

 

۷- کنکورد

کنکورد یک توربوجت با سرعت مافوق صوته که در انگلستان ساخته شد. اولین بار در سال ۱۹۶۹ تولید شد اما ۷ سال طول کشید که شرکت بریتیش ایرویز برای اولین بار از اوها برای حمل مسافر استفاده کنه. در اون زمان فقط ۲۰ دستگاه از این هواپیماها ساخته شدند. کنکورد قرار بود که پادشاه هواپیماهای مسافربری دنیا باشه اما در عمل اینطور نشد و در سال ۲۰۰۳ رسما بازنشسته شد. طراحی خاص بال‌های کنکورد به اون این قابلیت رو می‌داد که به سرعت‌هایی برسه که برای هواپیماهای مسافربری دیگه قابل تصور نبود؛ اما مشکلات کم کم خودشون رو نشون دادن؛ از جمله آلودگی صوتی که موقع شکستن دیوار صوتی ایجاد می‌کرد. مشکلات دیگه از جمله داغ شدن داخل هواپیما، مشکلات موقع دور زدن و لرزش‌های ترسناکش در سرعت‌های بالا، باعث شد که کنکورد خیلی زود از دنیای مسافرت‌های هوایی خداحافظی کنه. تلاش مهندسان برای ارتقا کیفی کنکورد هم به جایی نرسید و در نهایت این هواپیما تبدیل به یک خاطره شد. و البته که توانایی‌های فوق‌العاده اش اون رو هنوز هم در فهرست هواپیماهای برتر تاریخ قرار می‌ده.

 

 

۶- MD-11

این جت سه موتوره توسط مک دانل داگلاس و بعد از اون توسط بوئینگ ساخته شد. اولین بار در سال ۱۹۹۰ در خطوط هوایی استفاده شد. MD-11 نسبت به مدل‌های قبلی خودش از ویژگی‌هایی مثل موتور پیشرفته‌تر، کنترل دیجیتال پرواز و مواد سبک‌تر در بدنه‌اش سود می‌برد و برای اولین بار برای پرواز کردن نیازی به حضور مهندس پرواز در هواپیما نداشت. MD-11 توسط شرکت‌های مسافربری و باربری زیادی استفاده می‌شه و یکی از موفق‌ترین انواع هواپیما در رده خودشه. با وجود معدود دفعاتی که دچار سانحه شده، مشخصات فنی قوی، قابلیت کنترل و پیشرفته بودنش اون رو در رده ۶ بهترین هواپیماهای تجاری دنیا قرار می‌ده.

 

 

ادامه این مطلب رو به زودی در عالی گشت بخونید…

نظرات (0)
نوشتن نظر