انواع ویزا، چطور ویزا بگیریم؟
واژه هایی مثل ویزا، پاسپورت، روادید، گذرنامه و از این دست همیشه برای افراد جای بحث و سؤال داشته است. در این مطلب توضیحات کاملی در خصوص ویزا و نحوه گرفتن آن، هزینه های لازم برای گرفتن ویزا و اطلاعات لازم در خصوص کشورهایی که برای ورود به آنها به ویزا نیاز دارید را بررسی خواهیم کرد. این مطلب جامع را با فلاوینگو دنبال کنید.
تفاوت ویزا، پاسپورت و روادید چیست؟
برای درک تفاوت این کلمات ابتدا باید روشن کنیم که روادید معادل فارسی کلمه «ویزا» است. هر جا به کلمه روادید و ویزا برخوردید، بدانید که یک مفهوم واحد دارند. همین مسئله در خصوص پاسپورت نیز صادق است. معادل فارسی پاسپورت، «گذرنامه» است. با این تفاسیر، اکنون تنها نیاز به توضیح 2 واژه ویزا و پاسپورت داریم.
پاسپورت (گذرنامه) و انواع آن
ابتدا با پاسپورت یا همان گذرنامه شروع می کنیم. پاسپورت مشابه شناسنامه شما است. همان طور که در داخل کشور برای انجام امور خاصی نیاز به شناسنامه دارید، در سفارتخانهها و خارج از کشور نیز علاوه بر شناسنامه نیاز به پاسپورت خواهید داشت.
پاسپورت شامل تصویر و اطلاعات شخصی شما به دو زبان فارسی و انگلیسی است. تعدادی از صفحات آن نیز به صورت خالی برای برچسب های ویزا در نظر گرفته شده که در ادامه توضیح خواهیم داد.
به صورت خلاصه باید عرض کنیم، برای ورود به هر کشوری در مرحله اول باید پاسپورت دریافت کنید. این پاسپورت توسط کشور خودتان (ایران) صادر شده و به نوعی مرحله اول ورود به کشورهای خارجی است.
پاسپورت به 3 نوع عادی، دیپلماتیک و خدمت تقسیم می شود. نوع عادی برای مقاصد گردشگری، تحصیل و تجارت استفاده می شود. نوع دیپلماتیک برای دیپلمات ها و اشخاص سیاسی استفاده می شود. پاسپورت خدمت نیز برای کارمندان دولت و برای مقاصد کاری صادر می شود.
مدت اعتبار پاسپورت 5 سال است و پس از اتمام این مدت باید جهت تمدید آن اقدام کرد. هزینه دریافت گذرنامه (با تمامی متغیرها) کمتر از 150 هزار تومان خواهد بود. ساده ترین روش دریافت گذرنامه مراجعه به دفاتر پلیس+10 است.
ویزا (روادید) و انواع آن
همان طور که صحبت کردیم، «روادید» معادل فارسی ویزا است. ویزا با پاسپورت تفاوت دارد. در حقیقت برای گرفتن ویزا حتماً نیاز به پاسپورت خواهید داشت. از این رو یکی از شروط دریافت ویزا داشتن پاسپورت است.
پاسپورت از طرف کشور مبدأ شما (ایران) ارسال می شود. این در حالی است که برای دریافت ویزا باید به سفارت کشور مقصد مراجعه کنید. البته با مراجعه به آژانس ها و شرکت های واسطه نیز می توانید اقدام به گرفتن ویزا کنید و دردسر مراحل و امور اداری را کمتر کنید.
جهت دسته بندی ویزا می توان تعاریف متعددی را برشمرد. یکی از این دسته بندی ها با توجه به نوع هدف شما مشخص می شود.
ویزای کوتاه مدت
این نوع ویزا به مدت محدود و کوتاه صادر می شود و جزو پرکاربردترین انواع ویزا است. مقاصد پزشکی، دیدار بستگان، زیارت، اهداف ورزشی و هنری، توریسم و تجارت کوتاه مدت از مهمترین دلایل دریافت ویزای کوتاه مدت است.
ویزای بلند مدت
این نوع ویزا نیز با اینکه به صورت محدود صادر می شود اما مدت زمان آن بیش از نوع کوتاه مدت است. در بیشتر مواردی که شخص نیاز به ویزای دائم یک کشور دارد، لازم است ابتدا ویزای بلند مدت تهیه کند. اگر شرایط شخص در کشور موردنظر خوب پیش رفت، ویزای او به ویزای دائم تبدیل می شود. در برخی موارد نیز شخص برای مدت محدود به کشوری سفر می کند اما مدت اقامت او طولانی خواهد بود.
برای مثال شخصی که قصد مهاجرت یا اقامت دائم در یک کشور را دارد، ابتدا باید ویزای بلندمدت گرفته و پس از آن به فکر ویزای دائم باشد.
ویزای مهاجر، اقامت، تحصیلی، دیپلماتیک و ازدواج را می توان در این دسته قرار داد.
ویزای دائم
تقریباً در تمام مواردی که به شخص ویزای دائم داده می شود، قبلاً ویزای بلندمدت صادر شده است. توسط ویزای دائم می توان از تمامی مزایا و حقوقی که قانون اساسی یک کشور برای تبعه های یک کشور خاص در نظر گرفته شده استفاده کرد.
چه کشورهایی ویزا می خواهند؟
با مشکلاتی که اخیراً بین ایران و برخی کشورها به وجود آمده بهتر است قبل از اقدام به سفر به هر کشوری، از سفارت یا کنسولگری کشور مقصد اطلاعات لازم را دریافت کنید. می توان گفت بیشتر کشورهایی که ارزش گردشگری دارند، از ساکنان ایران ویزا طلب می کنند.
بیشتر کشورهای اروپایی و کشورهای توسعه یافته نیاز به گرفتن ویزا دارند. البته نوع ویزا نیز متفاوت است. ممکن است دریافت ویزای کشور موردنظر پروسه طولانی مدتی باشد. از این رو توصیه می کنیم گرفتن ویزا را به روزهای آخر سفر موکول نکنید.
چه کشورهایی ویزا نمی خواهند؟
کشورهایی که سفر به آنها راحت است، به سه دسته تقسیم می شوند. دسته اول آنهایی هستند که نیاز به ویزا ندارند و تنها با در دست داشتن پاسپورت می توان به آنها وارد شد. دسته دوم آنهایی هستند که به محض ورود شما به فرودگاه با دریافت پول برایتان ویزا صادر می کنند. دسته سوم نیز آنهایی هستند که صدور ویزا را از طریق الکترونیکی در دستور کار دارند و می توانید به صورت آنلاین جهت دریافت ویزای این کشورها اقدام کنید.
با این وجود به دلیل از سر گرفتن برخی تحریم های ایالات متحده و به دنبال آن عدم تمایل برخی کشورها به ورود ایرانی ها به کشورشان، بهتر است جدیدترین قوانین و مقررات این کشورها را از سفارت یا کنسولگری کشور مربوطه پیگیری کنید.
کشورهایی برای ورود به آنها ویزا نیاز نیست به شرح زیر هستند:
- ارمنستان
- اکوادور
- ایالات فدرال میکرونزی
- ترکیه
- دومینیکا
- زیمباوه
- گرجستان
- مالزی
- نیکاراگوئه
- ونزوئلا
- هائیتی
کشورهای زیر به محض ورود به فرودگاه در ازای دریافت مبلغی برای شما ویزا صادر می کنند. علاوه بر پاسپورت، برخی مدارک دیگر نیز بسته به کشور مقصد نیاز است که باید قبل از سفر از آن اطلاع پیدا کنید:
- اوگاندا
- بولیوی
- پالائو
- تاجیکستان
- تانزانیا
- توگو
- تووالو
- تیمور شرقی
- جمهوری آذربایجان
- جیبوتی
- رواندا
- ساحل عاج
- ساموآ
- سوریه
- سومالی
- سیشل
- عمان
- کامبوج
- کیپ ورد
- گینه بیسائو
- لائوس
- لبنان
- ماداگاسکار
- ماکائو
- مالدیو
- مجمعالجزایر قمر
- موریتانی
- موزامبیک
- نپال
دسته سوم و آخر نیز آنهایی هستند که برای گرفتن ویزا کافی است به صورت اینترنتی اقدام کرده و ویزای الکترونیکی دریافت کنید. معمولاً روند دریافت این نوع ویزا از نوع حضوری سریع تر است. کشورهایی که برای ساکنان ایران ویزای الکترونیکی صادر می کنند به شرح زیر هستند:
- آنتیگوآ و باربودا
- زامبیا
- سائوتومه و پرنسیپ
- سریلانکا
- سنت کیتس و نویس
- قطر
- کنیا
- گابن
- لسوتو
- نیوزلند
در صورت گم شدن ویزا چه باید کرد؟
تا جایی که می توانید از پاسپورت و ویزای خود به خوبی مراقبت کنید. در صورت گم شدن ویزا باید بلافاصله با سفارت خانه مربوط در ایران تماس بگیرید. معمولاً شما اجازه اتمام سفر خود را خواهید داشت. با این وجود بهترین کار دریافت ویزای المثنی در اسرع وقت است.
ویزای شینگن (شنگن) چیست؟
امکان ندارد اهل سفر باشید یا قصد سفر داشته باشید و اسم ویزای شینگن یا شنگن (Schengen) به گوشتان نخورده باشد. اگر قصد سفر به اروپا را داشته باشید، برای بیشتر کشورهای اروپایی نیاز به ویزای شینگن خواهید داشت.
شینگن به مجموعه ای از کشورهای اروپایی گفته می شود که تحت پیمان شنگن قوانین و مقررات مرزی و عبور و مرور یکپارچه ای را وضع کرده اند. این قوانین و مقررات برای تمام کسانی که دارای ویزای شنگن باشند یکسان خواهد بود.
کشورهای زیر عضو پیمان شینگن هستند:
- اتریش
- اسپانیا
- استونی
- اسلواکی
- اسلونی
- ایسلند
- آلمان
- بلژیک
- ایتالیا
- پرتغال
- چک
- دانمارک
- سوئد
- سوئیس
- فرانسه
- فنلاند
- لتونی
- لوکزامبورگ
- لهستان
- لیتوانی
- لیختن اشتاین
- مالت
- مجارستان
- نروژ
- هلند
- یونان
اگر شما دارنده ویزای شینگن هستید، می توانید در بازه زمانی 180 روز، به مدت 90 روز به هرکدام از کشورهای عضو این پیمان سفر کنید. یعنی این نوع ویزا 180 روز تاریخ دارد و شما اجازه دارید 90 روز از این 180 روز را در کشورهای عضو این پیمان بگذرانید.
انواع ویزای شینگن
ویزای شینگن به 3 نوع مختلف تقسیم می شود. هرکدام از این 3 نوع ویژگی های خاص خود را دارند که به ترتیب زیر عنوان می کنیم:
ویزای اتحادیه شینگن (USV)
تعریف کلی که در خصوص ویزای شینگن عنوان کردیم، مربوط به همین ویزا است. اگر شما دارای ویزای USV باشید، می توانید در بازه زمانی 180 روز، 90 روز را در کشورهای عضو پیمان شینگن بگذرانید. بیشتر ویزاهایی که برای مقاصد گردشگری صادر می شوند، از این نوع ویزا هستند.
ویزای اعتباری منطقه محدود (LTV)
همان طور که از نام آن پیداست، با داشتن این نوع ویزا تنها می توانید به مناطق محدودی از کشورهای عضو پیمان شینگن سفر کنید. هنگام دریافت این نوع ویزا که در بیشتر موارد برای پناهندگان صادر می شود، کشورهای محدود برای شما مشخص خواهد شد.
ویزای شینگن ملی (NV)
این نوع ویزا از نظر محدودیت بیشتر به نوع اول شباهت دارد و با در دست داشتن آن می توانید به تمامی کشورهای عضو پیمان شنگن سفر کنید. اهداف تحصیلی و کاری در این نوع ویزا بیشتر مدنظر هستند. دانشجویان و متخصصان بیشترین درخواست را برای این نوع ویزا دارند.